Wat is een SWOT-analyse en hoe kan het jouw organisatie helpen?

Wat is een SWOT-analyse en hoe kan het jouw organisatie helpen?

Een SWOT-analyse kan binnen organisaties helpen om te evalueren en uit de tunnelvisie te stappen. Blik terug op vorige situaties en meet jouw huidige status. Maar wat is een SWOT-analyse en wat kan je ermee? De SWOT-analyse, ook wel bekend als sterkte-zwakteanalyse, geeft weer hoe jouw organisatie ervoor staat, waar de kansen liggen en welk onderdeel extra aandacht verdient.

De betekenis van SWOT

De term SWOT is een afkorting uit het Engels en staat voor Strengths, Weaknesses, Opportunities en Threats. Vertaald naar het Nederlands hebben we het over de:

  • Sterke punten van een organisatie
  • Zwakke punten van een organisatie
  • Kansen die een organisatie heeft of wellicht zal krijgen
  • Bedreigingen waar een organisatie mee te maken kan krijgen

Toepassing van een SWOT analyse

Objectiviteit is de basis voor een goede SWOT-analyse. Soms kan het lastig zijn om objectief te blijven, dus vraag aan collega's, bekenden en/of vrienden of ze jou willen assisteren. Kijk naar wat jouw organisatie goed doet, waar haal jij je successen? Wat kan er beter? Hoe haal jij meer succes? En wat zou dit in de weg kunnen staan? Door deze vragen te stellen, heb je in 5 stappen een sterke SWOT-analyse voor jouw organisatie.

1. De interne analyse

De SWOT-analyse begint met een interne analyse. Begin hier met het positieve: wat gaat er goed binnen jouw organisatie? Wat doet jouw organisatie beter dan de concurrent? Waarin onderscheidt de organisatie zich van de rest?

Het is belangrijk om de betrokkenheid van de gehele organisatie te waarborgen. Op deze manier blijft de analyse objectief en divers. Het is namelijk goed mogelijk dat collega's andere dingen opvallen dan jij. Ga vervolgens ook na wat de zwaktes zijn binnen jouw organisatie. Waar is de concurrentie jou voor? Wat kan er organisatorisch verbeterd worden?

Voorbeeld:

Winkel met webshop in antiek.

Sterktes punten:

  • Een groot arsenaal aan klassieke klokken
  • Vakbekwaam personeel
  • Goede connecties met handelaren

Zwakke punten

  • Personeelsleden met meeste kennis hebben weinig kennis van webshops
  • Weinig kunst uit de 18e eeuw
  • Compacte winkel

2. De externe analyse

Externe factoren hebben ook invloed op jouw organisatie. Echter, als organisatie heb je in veel gevallen weinig of geen invloed op deze factoren. Bekijk in de externe analyse wat de kansen zijn die jouw bedrijf wellicht krijgen gaat en wat voor bedreigingen er op de loer liggen. Wat zit er aan te komen? Gebeurt er lokaal iets wat positieve invloed heeft op de business. Google naar de ontwikkelingen en houd het nieuws bij omtrent jouw niche. 

Voorbeeld:

Winkel met webshop in antiek.

Kansen:

  • Onder jongeren is er een hype rondom vintage spullen
  • Er is een online veilingsplatform die te koppelen is aan de webshop in de maak
  • Beleggen in kunst is populair

Bedreigingen:

  • Steeds meer antiekwinkels beginnen een webshop
  • Antiekliefhebbers kopen steeds vaker via Marktplaats
  • Het krijgen van nieuw personeel met kennis van antiek

SWOT Analyse uitvoeren

3. De SWOT-tabel

Wanneer er een interne en externe analyse geformuleerd is, is het tijd om de tabel horende bij SWOT in te vullen: De SWOT-tabel. In de SWOT-tabel zet je de interne en externe analyse bij elkaar, zodat er een duidelijk overzicht is. Een voorbeeld van de winkel met webshop in antiek:

SWOT-tabel

4. Confrontatiematrix

Na het maken van een SWOT-tabel kun je de volgende stap maken. Dat doe je middels een confrontatiemix. In de confrontatiemix beoordeel je hoe belangrijk bepaalde sterktes en zwaktes zijn door ze te ranken. Dit doe je middels +, O en - tekens. Om de tekens te begrijpen, hebben wij een kleine legenda gemaakt:

  • ++ betekend heel kansrijk
  • O is neutraliserend
  • -- betekend zeer bedreigend.

Zo is er een direct overzicht waaraan conclusies gekoppeld kunnen worden (stap 5).

Confrontatiematrix

5. Conclusie en (marketing)strategie bepalen

Het is nu tijd om conclusies te trekken uit de confrontatiematrix. Er kunnen verbanden gezien worden. Bespreek deze en probeer hier op te capituleren. Hoe meer - tekens, hoe urgenter het is om op deze problemen aan te gaan pakken. 

Door de vorming van vragen die actiegericht zijn is het makkelijker om je concurrentiepositie te bepalen. Middels je concurrentiepositie is te bepalen hoe je kansen en bedreigingen oppakt en er je strategie op aanpast. 

Moeite met een SWOT analyse om je marketingstrategie te bepalen?

Ittica Media is ervaren in het doen van een SWOT analyse en het formuleren van de bijbehorende strategie. Middels deze SWOT analyse maken wij concrete marketingstrategiëen om online vooruitgang te gaan boeken. Wil jij graag met ons in gesprek om het hier eens over te hebben? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Aanvragen marketingstrategiegesprek


Connector
Savannah Klasen
Heb je een vraag?

Neem gerust contact op met Savannah!